THE BEST FOR YOU |
מחלות חניכיים והשפעתן על מראה הפנים
מחלות חניכיים עלולות להוות מטרד לא קטן המתבטא באודם, נפיחות וכאב, אובדן שיניים ובסופו של דבר שינויים במראה הפנים. אילו השפעות קיימות כתוצאה ממחלות חניכיים ובאיזה אופן ניתן לטפל בהן כדי למנוע נזק עתידי? צפו בראיון מיוחד עם ד"ר ליביה יוסף D.M.D, פריודונטית מומחית לרפואת חניכיים וכירורגיה להשתלות דנטליות שמסבירה כל מה שחשוב שתדעו על מחלות חניכיים והשפעתן על מראה הפנים.
מטרת רפואת השיניים המודרנית היא לשחזר תפקוד, דיבור, אסתטיקה, ובסופו של דבר בריאות עבור אנשים שאיבדו את השיניים מסיבות שונות. אמנם ההנחה היא כי הכל סובב סביב השיניים, אך בסופו של דבר הכל מתרכז סביב עצם הלסתות, אשר זקוקות לגירוי וטיפול מתאים על מנת לשמור על צורה וצפיפות תקינה.
הסיבה העיקרית לאיבוד שיניים היא מחלת חניכיים-פריודונטלית. כאשר מאבדים שיניים, נוצר חוסר גירוי הגורם לאובדן עצם והוא מתבטא בשינויים ברוחב, גובה וצפיפות. בשנה ראשונה מתרחש כ- 25% איבוד של רוחב העצם, בשנים הבאות הדבר עלול להגיע ליותר מ- 4 מ"מ עצם, מה שיקשה מאוד על שחזור ותיקון הנזק. מראה הפנים אצל אנשים ללא שיניים, או כאלה שעברו שיקום שנעשה בצורה לא טובה מאופיינים במראה פנים מחוץ או נפול. מראה זה אינו משדר תחושה טובה ונוצרת אי נוחות לסביבה.
מהם הגורמים העיקריים למחלת חניכיים?
מחלת חניכיים היא קודם כל מחלה זיהומית, שמעורבים בה חיידקים הנמצאים ברובד, פלאק ואבנית בחלל הפה. בנוסף, לחיידקים קיימים גורמים נוספים, חלק מהם קונטרוברסליים, כגון השפעת המנשך (הדרך שסוגרים את השיניים), אשר עלולים לגרום להחמרה ולהתפתחות מחלות חניכיים. גורמים נוספים למחלות חניכיים הן מחלות רקע שונות: סכרת, זיהומים בדרכי הנשימה, השפעת שינויים הורמונליים בתקופות שונות של החיים כגון: הריון, תקופות מעבר וגיל ההתבגרות. גם עישון וגורמי תורשה הם משמעותיים בכל הקשור להתפתחות ותחזוקה של מחלות פריודונטיות.
מהם הסימנים המעידים על מחלות חניכיים?
התפתחות מחלת חניכיים אינה אחידה וקבועה ולעיתים אפילו דיי מתעתעת. הסימנים הראשונים יכולים להופיע כדלקת קלה, אדמומיות ודימום בצחצוח, ואילו בשלבים המתקדמים- מערכת אחיזת השן נפגעת, וחלים שינויים של איבוד עצם אלוולרית- שהיא עצם הלסתות התומכות בשיניים ואחראית למראה החלק התחתון של הפנים.
כיום ברפואת השיניים קיימת גישה חדשה הנקראת: Neuromuscular dentistry, או Orthopedic dentistry המדברת על השרירים, העצם האלוואלרית ויחסי הגומלין שביניהם. גישה זו משלבת אבחנה וטיפול תוך התייחסות ל-4 מרכיבים: שיניים, חניכיים, שרירים ועצם אלוואלרית.
עם התפתחות מחלות חניכיים מתערערים היחסים בין השיניים והעצם, הדלקת עוברת מרמה שטחית של החניכיים לרמה עמוקה יותר – עצם הלסת. בשלבים מתקדמים כאשר מאבדים שיניים חל תהליך של איבוד והתקבצות העצמות של הלסת, שבסופו של דבר גורם לחוסר תמיכה של השרירים ועור הפנים. התהליך הוא ארוך טווח. השינויים האסתטיים לפעמים מפרים את המראה ההרמוני, כאשר התוצאה של התהליך נראית כמו הזדקנות מוקדמת של הפנים. הביטוי לכך הוא אנטומי ויכולים להיגרם כאבים, המקרינים לאזורים שונים של הפנים והפרעות במפרקי הלסת.
הטיפול במחלות חניכיים
הטיפול במחלות החניכיים הוא תמיד אינטגרטיבי, וקיימת חשיבות גבוהה לשילוב בין מספר מרכיבים בתהליך הטיפול.
השלב הראשון הוא אנטי-מיקרוביאלי, בו מתבצע סילוק הדלקת האקוטית על ידי טיפולים משמרים כמו הקצעות שורשים, תוך הקפדה על הרגלי היגיינה נכונים. בשלב זה מבצעים במידת הצורך את כל השחזורים הישנים הקיימים בחלל הפה, או כאלה שלא טופלו כלל.
בשלב השני חייבים לתת דגש משמעותי למה שנקרא יציבות של המנשך, התלויה בשיקום מעבר נכון, המשחזר בצורה מדויקת ככל האפשר את היחסים הבין לסתיים שנפגעו או השתנו כתוצאה משינויים או אובדן שיניים שנגרם ממחלת חניכיים. שלב זה מתבצע כ- 35-40 יום לפני כל פרוצדורה כירורגית של טיפול במחלת חניכיים, או פרוצדורות של אוגמנטציית עצם, הנקראת במילים אחרות: השתלות עצם ושתלים דנטליים. זאת על מנת לאפשר יצירה מחדש של המטריצה של עצם (כירורגית) ולמנוע איבוד עצם נוסף לאחר הפעולה הכירורגית. מטרתה של הגישה היא להעניק טיפול יעיל ונכון תוך התחשבות באסתטיקה ובפונקציונליות הטיפול כאחד.
היות והמושג טיפול אסתטי מלווה כיום כמעט בכל טיפול, חשוב לציין כי שינויים מסוימים שיש בהם ביטוי אסתטי הינם אנטומיים ולעתים אף הכרחיים, לכן יש חשיבות גבוהה להבנת הבסיס בכל הנוגע לטיפול אסתטי.
טיפול יעיל ומהיר, האמנם?
ידוע כי משך תהליך הריפוי תלוי בעיקר בשטח, אשר חייב להיות נקי מדלקת. לאחר האבחנה מאוד חשוב יצירת שיקום המעבר שאמור לקבוע את היחסים בין לסתיים, בשפה מקצועית גובה ורטיקלית. גובה ורטיקלית קובע את מראה הפנים. היום אנו חיים בתקופה של מירוץ המוקדש לקיצור זמני הטיפול. למרות הפיתוי שבטיפול בזק ,החיפזון במקרה הזה הוא מהשטן, ועשוי לגרום לתוצאה פחות בריאה ויפה משמעותית, העשויה להשפיע לשנים רבות אחר כך. בניגוד למיתוס שנוצר, לאחר האבחנה מאוד חשוב להכין שיקום זמני מדויק ולא לעבור לשיקום הסופי בשלב אחד (למרות שניתן לקצר את זמן הטיפול מאוד). השיקום הזמני (המעבר) הוא משמעותי כיוון שהוא יוצר הדמיה של סוף הטיפול ובעל תפקיד חשוב למרות שהוא חולף.
בשלבי האבחנה וההכנה לקראת הטיפול קיימים פתרונות דיגיטליים הנותנים מענה גם לקיצור זמני השיקום עם תוצאה אסתטית ומדויקת יותר מבעבר. במילים אחרות, לרפואה הדיגיטלית תפקיד פרימורדיאלי לקבלת תוצאה אסתטית ופונקציונלית כאחד.
לסיכום: הדבר החשוב ביותר בתהליך השיקום הוא שמירת היחסים הבין לסתיים – כלומר תגובה ורטיקלית. באמצעות תוכנות המעבירות אינפורמציה מהדמיית רנטגן לתוכנות מעבדה, בהן מתאפשרת הדפסה מדויקת ומיידית של הנתונים הדרושים לשיקום, ניתן לבצע טיפולים כירורגיים ושיקומים אסתטיים עם מעורבות מינימלית יחסית (Minimal invasive procedure) ותוצאות אסתטיות ותפקודיות טובות מאשר בעבר. חשוב מאוד לדעת כי טיפולים אסתטיים עכשוויים, פלסטיים או מילויים למראה צעיר, חשובים ככל שיהיו, רק משלימים את התמיכה ההכרחית שמתקבלת מתוך חלל הפה על ידי נוכחות ומיקום נכון של השיניים ואינם מהווים תחליף.